header

Krikor Momdjian

Cick here for the English version

Krikor Momdjian is beeldend kunstenaar en dichter.

Hij is geboren in Beirut (1947) uit Armeense ouders. Na de voltooiing van de Academie voor Schone Kunsten van de Universiteit in Beirut, verdiepte hij zich gedurende drie jaar dankzij een studiebeurs (1ste prijs) verder in Beeldende Kunst en Design aan de kunstacademies van Florence en Parijs. Sinds 1979 woont en werkt hij in Nederland. In zijn werk combineert hij beeld en schrift. Krikor's werken zijn in het bezit van musea en particuliere verzamelaars in binnen en buitenland.

Opleiding:

1973-1976 Ecole Nationale Supérieure des Arts appliqués & Ecole Nationale Supérieure des Arts déco & des Beaux Arts, Parijs, Frankrijk (Schilderkunst, Grafische technieken).

1972-1973 Universita Internazionale d'elle Arte, Florence, Italië, (Design / Kunstgeschiedenis).

1967-1972 Institut National des Beaux Arts de L'Université de Beyrouth, diploma Binnenhuisarchitectuur/Design, Beeldende kunst (1 ste prijs, een driejaarlijkse beurs om verder te studeren in het buitenland).

Krikor Momdjian, is behalve een schilder pur sang en graficus, ook bekend om zijn museale installaties, films en gedichten. Zijn werk is projectmatig en de ontwikkeling cyclisch. Bij elk project of serie schilderijen, schrijft hij gedichten. Voor Momdjian is kunst maken het leven zelf. Dit is al vanaf het begin af de rode draad in zijn werk.

In zijn serie schilderijen, ' Open Boeken', ' tweeluiken' , 'Drieluiken', heeft hij een soort synthese bereikt. In zijn schilderijen en werken op papier, komen al zijn herinneringen, hedendaagse belevenissen van de schoonheid van de natuur tot de erotiek, de agressie, het geloof en de actuele conflicten in de wereld tot verbeelding. 'Kunst moet mij blijven verrassen en mentaal en geestelijk verrijken, zoals ik de toeschouwer blijf confronteren met waar ik mee bezig ben'.

Krikor blijft een kunstenaar die experimenteert met nieuwe middelen. Hij heeft samengewerkt in projecten met internationale beeldend kunstenaars, schrijvers, componisten, filmregisseurs, en dansers, waaronder de schrijvers/dichters, Bert Schierbeek, J. Bernlef, de componisten Calliope Tsoupaki en Vanessa Laan, de Japanse Butoh danser Atsuchi Takenouchi, en de filmregisseurs Atom Egoyan, Harutyun Khatchatryan. In lezingen en workshops georganiseerd door academies, heeft hij opgetreden met o.a. Marlene Dumas, Kader Abdolah.

Hij gaf lezingen op de Universiteit van Leiden en kunstacademies in Nederland. Was meerdere malen jurylid voor de beoordeling eindexamen werken op kunstacademies.

Publicaties

'De Grenzen Voorbij/ Beyond Borders, Krikor Momdjian's ikonen van passie/icons of passion' Jacqueline Kleisen (1996) .

'Orange Moon, gedichten en schilderijen' Ranti Tjan en Prof.dr.J.J.S. Weitenberg. (2009)

"Tijdens een atelierbezoek overrompelt Krikor. Zijn kennis van de kunst is breed en diep. Zowel vorm als inhoud hebben voor hem weinig geheimen...

Krikor Momdjian behoort tot de kunstenaars die echt iets te vertellen hebben. Hij schildert en schrijft, hij praat en verbindt. Door zijn meertaligheid, door zijn verblijf in meerdere culturen en door zijn multidisciplinaire houding is Krikor ook een symbool voor de kunstenaar van deze tijd".

Ranti Tjan, directeur van het MuseumgoudA, mei 2009

Ter gelegenheid van de tentoonstelling in het museumgoudA is de uitgave ‘Orange Moon’ gerealiseerd waarin zijn Nederlandse gedichten en de afbeeldingen van schilderijen van deze tentoonstelling zijn opgenomen.

Het boek ‘Orange Moon’ is te koop in het museumgoudA, in Gouda (t/m 23 augustus 2009), in het Stedelijk Museum De lakenhal in Leiden, Boekhandel Haasbeek, van de Madersloostraat, in Alphen aan den Rijn. De beide boeken zijn te verkrijgen bij de Momdjian Stichting. email; .

'Wanderings, This is all We'. Presentatie van dit boek in Pembroke College, Universiteit van Oxford. over de ontwikkeling van zijn kunstwerken. In samenwerking met Prof. Theo Maarten van Lint en Doris Wintgens Hötte, conservator moderne kunst Museum De Lakenhal, Leiden.
Publicatie, Stichting Momdjian (2016)

'Wanderings, Պանդխտութեան մէջ, Poems', Presentatie van dit boek samen met 'Wanderings, This is all We' in Pembroke College, Universiteit van Oxford. over de gedichten van krikor. In samenwerking met Prof. Theo Maarten van Lint en Henrik Edoyan, dichter, schrijver (Armenië )
Publicatie, Stichting Momdjian (2016)

© Krikor Momdjian • E-mail: krikormomdjian394@gmail.com